Öppettider: Mån - fre, 12 - 18
Telefon: 0709-394333

Tyger och lappteknik

Lappteknik, eller patchwork som det även kallas, är en teknik inom sömnad där flera mindre tygbitar sys ihop till större föremål. Det äldsta bevarade exemplet av lappteknik är från Yindynastin (1450-1122 f.Kr.) i Kina och är ett slags tygmosaik av sidenremsor.
I Sverige användes lapptäcken först och främst av de fattiga för att hålla värmen i sängen. Folk hade inte råd att köpa hela tygstycken och sydde då helt enkelt ihop mindre bitar av tygspill och gamla kläder för att ta tillvara på det lilla man hade.
Idag används lapptekniken mest som en konstform och varierar mellan olika länder och kulturer. Amishfolket i USA är till exempel mycket kända för sina vackra lapptäcken. 


Lappteknik på Skärmstugan

På Skärmstugan i Helsingborg hittar du över 1500 olika tyger inom lappteknik. Vi har allt ifrån vackra batiker i olika färger till söta barntyger med roliga mönster. Vi säljer även olika typer av sybehör och kan med vår mångåriga expertis hjälpa dig med de flesta frågor som rör lappteknik och sömnad. I vår tygshop hittar du en del av alla de fantastiska tyger vi har i butiken. 

 

patchwork-lappteknik

Sök i butiken